Pretraži ovaj blog

nedjelja, 25. svibnja 2014.

UPOZORENJE: Ove proizvode iz poplavljenog vrta nipošto ne smijete jesti


Oštećene i napukle proizvode nemojte jesti. Jednako tako, ne savjetuje se niti konzumiranje dinja i lubenica koje su bile u vodi izlivenoj iz rijeka.

Ukoliko je vaš vrt bio ili je još uvijek poplavljen morate znati kako pravilno tretirati određeno voće i povrće da biste izbjegli zaraze, bakterije i kojekakve bolesti. Povrće i voće koje se konzumira svježe možete odmah baciti. Mladi luk, zelena salata, špinat, blitva ili primjerice kupus puni su nabora i nikada ih ne možete dovoljno oprati. Nemojte konzumirati niti bobičasto voće poput malina ili jagoda jer su meki i nije ih također moguće detaljno isprati. Isto pravilo vrijedi i za rajčicu, tikvice, krastavac i sve ostalo mekano povrće.

Nipošto ne koristite deterdžente kako biste oprali povrće i voće jer to neće sprati bakterije, štoviše može vam stvoriti dodatne tegobe. Niti kuhanje nije od prevelike koristi. Njime ćete ukloniti bakterije i kojekakve parazite, ali ne i kemijske zagađivače. Povrće koje raste pod zemljom poput cikle, mrkve ili krompira je sigurno ukoliko je od poplave do berbe prošlo najmanje 30 dana. Prije jela dobro ga operite, oljuštite i dakako prokuhajte.

Oštećene i napukle proizvode nemojte jesti. Jednako tako, ne savjetuje se niti konzumiranje dinja i lubenica koje su bile u vodi izlivenoj iz rijeka.

Ne zaboravite na vaše ruke i radnu površinu u kuhinji. Sve dobro perite, a osobito ruke nakon branja plodova iz vrta. Također, ne ulazite u kuću u obući u kojoj ste boravili u vrtu, savjetuje Food Safety.


preuzeto sa:

Autor: Iva Međugorac
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nema komentara:

Objavi komentar