Pretraži ovaj blog

utorak, 27. svibnja 2014.

MAJČINA DUŠICA


Aromatična ljekovita biljka i začin…

Majčina dušica (Thymus serpyllum) raste na osunčnim šumskim rubovima, livadama, pašnjacima, kamenjarima, općenito na mjestima gdje je zemlja topla. Spada u porodicu usnača (lat. Lamiaceae). Majčina dušica i timijan imaju ista svojstva, s tim da su ona u timijana nešto izraženija. Srodna je s majoranom, origanom, bosiljkom, metvicom, ružmarinom i kaduljom. Postoji na stotine vrsta majčine dušice, čija se aroma u nekim slučajevima dosta razlikuje.

Iz njenih ljubičasto-bijelih okruglastih cvatova širi se aromatičan miris koji privlači pčele i druge kukce. Bere se od svibnja do rujna. Cvate cijelo ljeto. Sabire se čitava biljka, bez korijenja i osušenih dijelova. Brati ju treba pažljivo, bez čupanja, sa škarama, na način da se odsjeca samo gornja polovina lisnatih grančica u cvijetu. Najdjelotovrnija je ukoliko se bere po podnevnom suncu.

Majčina dušica sadrži dosta ugljikohirdrata, celuloze, pepela, bjelančevina, lipide i dr. Divlja majčina dušica sadrži 0,5% eteričnog ulja, a ona kultivirana do 2,5%.
Koristi se kao začin, pretežito u mediteranskoj kuhinji, dodaje se raznim jelima od povrća, mesa ribiljim jelima, salatama, juhama, umacima. Budući se radi i ljekovitoj biljci koristi se i za pripremanje ljekovitih pripravaka.
Oboljenja kod kojih se preporučuje upotreba majčine dušice su: bronhitis, upala grla, kašalj, bronhijalni katar. Olakšava iskašljavanje, umiruje jak kašalj i sprječava daljnje širenje upale.
Koristi se i kao antiseptik. Uspavljuje, pospješuje znojenje, jača želudac i živce. Djelotvorna je kod oboljenja želuca i crijeva — naročito smanjuje želučane grčeve — kao i kod nesanice odraslih i djece. Pomaže i u liječenju slabokrvnosti.

Majčina se dušica može i inhalirati. Ljekovite čajeve od majčine dušice nije preporučljivo kupovati od neprovjerenih izvora jer ona zahtijeva stručnost i odgovarajuće mjere u preradi i proizvodnji. Nestručnim branjem, sušenjem i pakiranjem njezina se svojstva gube u potpunosti.

Sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Kuhanjem u otvorenoj posudi oni ispare, te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva. Čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke također nema ljekovita svojstva.
Dakle, za dobar čaj od majčine dušice potrebno je jednu jušnu žlicu biljke preliti sa 2 dl kipuče vode, pokriti i nakon pola sata procijediti. Po želji zasladiti medom i piti do tri šalice dnevno.

Za liječenje slabokrvnosti preporuča se čajna mješavina majčine dušice i koprive u jednakim omjerima.
Cvjetovima se može napuniti boca i ostaviti deset dana u ulju ili napraviti sirup.
Ulje majčine dušice djelotvorno je kod moždanog udara, multiple skleroze, reumatizma, uganuća, oduzetosti, atrofije mišića.

Kod želučanih tegoba i menstraulnih grčeva preporuča se i za vanjsku i za unutarnju upotrebu. Tijekom dana pije se čaj (do dvije šalice), a za vanjsku primjenu koriste se biljni jastučići od cvjetova i stabljika (jastučnica se napuni biljem).

Kod oboljenja dišnih putova, prekomjerne sluzi u bronhima i bronhalne astme i hripavca, majčina dušica u kombinaciji sa trputcem, u omjeru 1:1 pokazala se vrlo djelotvornom. U šalicu vruće vode stavi se kriška limuna i žličica mjšavine majčine dušice i trputca i pusti da odstoji pola minute. Čaj se pije vruć, polako, gutljaj po gutljaj i priprema se svjež 4-5 puta dnevno.

Tinktura od majčine dušice koristi se za masiranje i jačanje udova kod slabo razvijene djece i kod oboljelih od multiple skleroze.

Ova se biljka koristi i kod napada padavice. Dvije šalice čaja dnevno piju se tijekom cijele godine kao terapija koja traje 2-3 tjedna uz desetodnevne prekide.

Za vrijeme prehlade vrlo je koristan čaj od majčine dušice koji se pije prije obroka. Zahvaljujući tome majčinu dušicu ponekad se naziva i sirotinjskim antibiotikom.


Nema komentara:

Objavi komentar