Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

STA JE TO KOFEIN

Kofein je najpopularniji prirodni stimulans lako dostupan svima i obično ga pijemo u kavi. Kofeinska pića imaju dugu povijest konzumiranja i popularna su u gotovo svakoj kulturi. Dok je redovito konzumiranje nekih stimulansa kontroverzno pitanje, pokazalo se da su pića koja sadrže kofein relativno sigurna za većinu zdravih ljudi.

Kemijski gledano, kofein je biljni alkaloid koji stimulira centralni živčani sustav svakog stvorenja koje ga proguta. Kofein služi kao oblik obrane od štetočina kod određenih biljaka kao što su grmovi kave, drveće kakaoa i listovi čajeva. Insekti i nametnici ugibaju od prejake stimulacije - učinka kofeina.

Zrna kave sadrže značajnu količinu kofeina dok listovi čaja sadrže manje. Kakao isto sadrži kofein, ali u puno većim količinama sadrži jedan drugi alkaloid, po imenu teobromin.

Koffein nastaje prirodnim putem, kao proizvod u listovima i sjemenju mnogih biljaka. U prehrambenoj industriji proizvodi se i umjetno i dodaje određenim namirnicama. Kofein je definiran kao laka droga, jer stimulira centralni živčani sustav i uzrokuje povećanu budnost. Kod većine ljudi privremeno povećava energiju i podiže raspoloženje.

Kofeina ima u kavi, čaju, čokoladi, kakau, mnogim bezalkoholnim pićima (coca-coli), analgeticima i brojnim drugim ljekovima. U svom najprirodnijem obliku kofein tvori bijeli prah i vrlo je gorak, ali raznim procesima u mnogim kofeinskim pićima taj gorak okus je prikriven. Osjetljivost na kofein najviše ovisi o količini kofeina koju osoba dnevno konzumira. Ljudi koji redovito piju puno kave brzo postanu manje osjetljivi na kofein. To znači da će s vremenom trebati više kofeina da bi dobili isti efekt.

Želi li se smanjiti unos kofeina kavom i izbjeći nervozu, glavobolju i još neke simptome koji se javljaju kod naglog prestanka pijenja kave, potrebno je smanjivati unos postepeno, kroz period od 1-2 tjedna…ili prijeći na čaj.

Kofein je diuretik, što znači da ljude tjera na malu nuždu - češće. Sigurnosti radi, bilo bi pametno izbjegavati konzumiranje previše kofeina po vrućini, kada se radi na otvorenom ili u drugim situacijama kada se čovjek puno znoji.

Pije li se npr. kava neumjereno, veće doze kofeina mogu izazvati nervozu, tjeskobu, vrtoglavicu, drhtavicu, palpitacije (uznemirenost lupanjem srca) i glavobolju. Kofein može biti i smetnja normalnom spavanju.Dugotrajno uzimanje previše kofeina, ispijanje kave i bezalkoholnih pića umjesto mlijeka, može uzrokovati gubitak kalcija u tijelu, što tijekom vremena može utjecati na gustoću kostiju i povećati rizik od nastanka osteoporoze.

Bilo bi jako teško konzumirati količinu kofeina potrebnu za smrtni ishod. Čovjek bi trebao popiti nekoliko stotina šalica kave ili oko 75 tableta kafetina da bi dobio kobnu, toksičnu dozu.

Nema komentara:

Objavi komentar